Farmaceuta i żywienie – skąd czerpać wiedzę?

Pewnie część z Was się zastanawia, jak postawić swoje pierwsze kroki w temacie żywienia lub jak rozpocząć i organizować działalność pracowni żywienia pozajelitowego, tak by nie czuć się przy tym jak wśród czarnej magii i by nie mieć poczucia, że uczymy się „na żywym organizmie”. Wprawdzie temat jest poruszany w trakcie studiów, ale jego zakres mocno zależy od wybranego bloku programowego czy uczelni, na której się studiuje. Jest parę prostych i sprawdzonych sposobów!

Literatura

Sposób podstawowy i najłatwiej dostępny – literatura. Znajdziemy wśród niej takie oczywistości jak charakterystyki produktu leczniczego wszystkich używanych preparatów czy akty prawne regulujące pracę pracowni żywieniowej, ale jest także parę pozycji obowiązkowych i bardziej obszernych.

Podstawą w codziennej praktyce są dwie pozycje:

  • Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu, Standardy Żywienia dojelitowego I pozajelitowego, Krakowskie Wydawnictwo Scientifica Sp. z o.o. 2014
  • Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne; Farmaceutyczne standardy sporządzania mieszanin do żywienia pozajelitowego Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego; Krakowskie Wydawnictwo Scientifica Sp. z o.o. 2017

Standardy dostarczają podstawowych definicji i zalecanych sposobów postępowania. Będą swojego rodzaju drogowskazem, jeśli chodzi o wymagania stawiane pracowniom żywieniowym i akty prawne regulujące ich pracę. Będą również pomocą w opracowaniu procedur postępowania oraz obowiązującego w danej placówce wzoru recepty i etykiety na worki z mieszaniną odżywczą. Znajdują się tam ponadto zagadnienia związane z badaniami mikrobiologicznymi personelu i przestrzeni pracy oraz dotyczące postępowania z powstałymi odpadami. Wszystkie te elementy zostały szczegółowo omówione i wymagają jedynie dostosowania do panujących w danym miejscu warunków i możliwości.

W Standardach farmaceutycznych dużo miejsca zostało poświęcone samemu przygotowywaniu mieszanin do żywienia pozajelitowego. Omówiony został prawidłowy sposób sporządzania, kolejność dodawania poszczególnych składników, techniki sporządzania, a nawet zalecane przy tym wyroby medyczne – zaczynając od wyboru igieł, a kończąc na zabezpieczeniu worka przed „nieautoryzowanymi dodatkami”, które mogłyby mieć miejsce na oddziałach szpitalnych. Dużo miejsca zostało również poświęcone przemysłowym workom dwu- i trójkomorowym. Poza omówieniem sposobu aktywacji wszystkich dostępnych na runku typów worków, zamieszczony został obszerny dodatek z tabelami parametrów, stabilności i bezpiecznej suplementacji wszystkich worków. W czytelny sposób przedstawione zostały zawartości obecnych w mieszaninach składników, ich zawartości maksymalne i możliwe do dodania ilości. Przedstawione zostały również dodatkowe składniki, dla których zbadana jest zgodność i stabilność, wraz z okresami, przez jakie aktywowane worki będą zachowywały stabilność fizykochemiczną, co jest kluczowe przy sporządzaniu mieszanin na zapas, np. w przypadku domowego żywienia pozajelitowego

Kolejna godna polecenia pozycja, ale już bardziej obszerna, to Podstawy żywienia klinicznego wydawnictwa Scientifica, tzw. „ESPEN Blue Book”, książka Europejskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego. W sposób jednocześnie dość szczegółowy i przystępny przedstawia wiele zagadnień z dziedziny żywienia, znajdziemy w niej również odniesienia do publikacji i badań, na których opiera się każdy z rozdziałów.

Konferencje i zjazdy towarzystw naukowych

Jeden z wydajniejszych sposobów przyswajania wiedzy – udział w konferencjach i szkoleniach. Są okazją zarówno do śledzenia najnowszych doniesień, jak i wymiany doświadczeń między różnymi pracowniami. Dają możliwość dopytania o pewne kwestie prelegentów, praktyków, przedstawicieli firm farmaceutycznych.

Przykładami tu będą:

  • Ogólnopolska Konferencja Naukowa Sekcji Żywienia Do- i Pozajelitowego Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego – w tym roku jeszcze przed nami jej XIII edycja. Odbędzie się w Warszawie, dn. 16-17 listopada, a jej tematem przewodnim będzie „Wsparcie żywieniowe i żywienie kliniczne elementami terapii onkologicznej”.
  • Zjazd i Międzynarodowa Konferencja Naukowo-Szkoleniowa Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu – tegoroczna edycja, XX Zjazd POLSPENu już za nami. Odbył się on w Jachrance, w dniach 14-16 czerwca. Wydarzenie to przeznaczone jest nie tylko dla farmaceutów, jest więc okazją do zintegrowania z innymi zawodami medycznymi zaangażowanymi w temat żywienia klinicznego, a także do pewnego poszerzenia horyzontów, pozwalającego lepiej się „dogadać” w codziennej pracy z lekarzami i pielęgniarkami.
  • Kongres Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego – przed nami VIII Kongres PTŻK, który będzie miał miejsce już od 11 do 13 października w Iławie. Tak jak Zjazd POLSPENu, nie jest to wydarzenie ograniczone do żywienia pozajelitowego i przeznaczone wyłącznie dla farmaceutów, również jest więc okazją do poszerzenia wiedzy nie tylko „farmaceutycznej” i integracji z innymi zawodami medycznymi.

Dla zainteresowanych tematem żywienia w pediatrii warte uwagi będą również Zjazdy i Konferencje Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego Dzieci.

Kształcenie

Komu nadal mało, może znaleźć także kursy i szkolenia w temacie żywienia klinicznego. Niektóre kursy organizowane są przy okazji kongresów i konferencji, inne organizowane są bezpośrednio przez niektóre pracownie żywienia pozajelitowego.

Kolejne opcje to m.in. kurs specjalizacyjny z zakresu żywienia pozajelitowego organizowany w ramach specjalizacji z farmacji szpitalnej, a także studia podyplomowe, takie jak Żywienie kliniczne i opieka metaboliczna, organizowane przez Uniwersytet Jagielloński oraz Żywienie Kliniczne, organizowane przez Warszawski Uniwersytet Medyczny.

Podobał się artykuł? Podziel się!
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Email this to someone
email

Paulina Górniak

Absolwentka Wydziału Farmaceutycznego WUM, w trakcie specjalizacji z zakresu farmacji szpitalnej w Studium Kształcenia Podyplomowego Wydziału Farmaceutycznego Collegium Medicum UJ. Na co dzień przygotowuje mieszaniny do żywienia pozajelitowego w jednym z warszawskich szpitali.

0 komentarzy
avatar
Komentujesz jako gość!