Rodzaje żywienia dojelitowego – najważniejsze zasady rekomendacji

Żywienie dojelitowe to żywienie drogą przewodu pokarmowego, inaczej określane jako enteralne. Jest włączane jest u pacjentów, którzy z powodu choroby nie są w stanie spożywać pokarmów drogą doustną lub dostarczane pożywienie nie zaspokaja wszystkich potrzeb pacjenta.

Lekarz może zdecydować o włączeniu tej formy żywienia, także w sytuacji gdy u pacjenta pojawiają się objawy niedoborów pokarmowych lub gdy niezbędne jest uzupełnienie diety w konkretne składniki. 

Warto pamiętać, że żywienie dojelitowe może być elementem prehabilitacji i przygotować wyniszczonego pacjenta, np. do zabiegu operacyjnego

W sytuacji zakwalifikowania pacjenta do żywienia enteralnego dieta przemysłowa wprowadzana jest, najczęściej z pominięciem jamy ustnej, przez specjalny zgłębnik (sondę) lub przetokę odżywczą. 

Czytaj także: Alternatywa dla trójstopniowej drabiny analgetycznej WHO ? 

Dla jakich pacjentów wskazana jest dieta dojelitowa?

Żywienie dojelitowe należy rozważyć u pacjentów, u których przewód pokarmowy podejmuje pracę, jednak pożywienie spożywane drogą doustną jest niewystarczające, na przykład u osób, które:

  • mają problemy z przełykaniem, a tym samym istnieje ryzyko zachłyśnięcia się pokarmem i przedostanie się fragmentów diety do płuc – np. pacjenci po udarach lub trwale unieruchomieni
  • skarżą się na problemy w obrębie jamy ustnej, przełyku lub żołądka – np. w trakcie intensywnej chemioterapii
  • są w stanie intensywnego katabolizmu – na przykład przy rozległym oparzeniu, urazie wielonarządowym, w przebiegu sepsy itp.
  • mają trudność ze spożyciem odpowiedniej ilości jedzenia, która pokryje ich dzienne zapotrzebowanie
  • wystąpiło niedożywienie okołoooperacyjne i pooperacyjne – np. w wyniku powikłań po zabiegu
  • cierpią z powodu zaburzeń przewodu pokarmowego – np. przy ostrym zapaleniu trzustki, zespole złego wchłaniania, zespole krótkiego jelita itp.

Zobacz także: Powikłania zakrzepowo-zatorowe w onkologii 

Jakie mamy rodzaje diet dojelitowych?

Odpowiednie dopasowanie diety dojelitowej do potrzeb pacjenta jest kluczowe w terapii żywieniowej. Dzięki wyborze odpowiedniej mieszanki przemysłowej, mamy szanse uzupełnić niedobory pacjenta i zapewnić organizmowi niezbędne składniki.

Dostępne na polskim rynku diety enteralne różnią się składem, a do wyboru mamy:

  • dietę ze zróżnicowaną zawartością tłuszczy w mieszance
  • dietę z błonnikiem lub ograniczoną jego ilością a także bezresztkowe
  • dietę z wysoką zawartością białka
  • diety zróżnicowane pod względem zawartości węglowodanów – np. dla diabetyków
  • diety specjalne – np. bezlaktozowe, bezglutenowe, z dodatkiem argininy itp.
  • diety dla pacjentów z niewydolnością nerek
  • diety pediatryczne

Należy pamiętać, że rekomendowaną formą żywienia enteralnego, jest stosowanie diet przemysłowych, o jasno określonym składzie, spełniających wymagania jakościowe. Podawanie przez zgłębniki diet określanych jako miksowane – przygotowywanych w szpitalnych kuchniach lub warunkach domowych, nie jest zalecane. Dieta miksowana nie jest jałowa, co może sprzyjać rozwojowi zakażeń i pogorszeniu stanu zdrowia pacjenta, a ponadto może zatykać zgłębniki. Ponadto, przy sporządzaniu diet miksowanych, używa się znaczne ilości wody, aby rozrzedzić powstałą papkę, co sprawia, że posiłek jest wysokoobojętościowy ale nisko kaloryczny. Miksując posiłki trudno jest również zadbać o właściwą podaż wszystkich składników odżywczych. 

Zobacz także: Potrzeby żywieniowe pacjentów onkologicznych – odpowiedź MZ 

Źródła:

mgr farm. Anna Janaszkiewicz

 


Warning: Undefined property: stdClass::$activity_comments in /home/customer/www/aptekaszpitalna.pl/public_html/wp-content/plugins/famacja-net-klient/klient.php on line 240

Warning: Attempt to read property "comments" on null in /home/customer/www/aptekaszpitalna.pl/public_html/wp-content/plugins/famacja-net-klient/klient.php on line 475

Warning: Attempt to read property "reactions" on null in /home/customer/www/aptekaszpitalna.pl/public_html/wp-content/plugins/famacja-net-klient/klient.php on line 477

Warning: Attempt to read property "smileys" on null in /home/customer/www/aptekaszpitalna.pl/public_html/wp-content/plugins/famacja-net-klient/klient.php on line 479

Warning: Attempt to read property "details" on null in /home/customer/www/aptekaszpitalna.pl/public_html/wp-content/plugins/famacja-net-klient/klient.php on line 481

Warning: Attempt to read property "activity_id" on null in /home/customer/www/aptekaszpitalna.pl/public_html/wp-content/plugins/famacja-net-klient/klient.php on line 483
logo